Bestuur

 

   Over de voorzitter :

Marcel Bekkers, geboren in 1958, wonende te Dinxperlo.

Ik ben sinds eind 2008 bij de Stedenband, tot nu toe het enige bestuurslid uit de kern Nieuwkoop.
Ik werd o.a. gevraagd vanwege een bredere basis voor het bestuur. Tenslotte behoort Ter Aar nu bij de gemeente Nieuwkoop, waar ik tot juli 2015 ook inwoner van was.
Maar een andere reden om gevraagd te worden, was mijn interesse in Tsjechie.
Sinds 2004 ben ik in het bezit van een klein (vakantie) huisje in Tsjechie. Dit huisje ligt in het Adelaarsgebergte, zo'n 50 km ten noorden van Dobruska.
Bijna elke vakantie ben ik daar wel te vinden. De schitterende natuur met zijn rust, doet mij elke keer bijkomen van het jachtige hollandse bestaan.
Tevens ben ik ook al jaren een actief lid van het Tsjechische forum op www.tsjechie.net en sinds eind 2009 moderator bij het team die dit forum beheert en ik heb dus de beschikking over veel kennis van Tsjechie.
Mijn meeste interesses voor Tsjechie gaan uit naar de geschiedenis van dit centrale deel van Europa en de Roma's (in de volksmond ook wel zigeuneurs genoemd).
De Roma's zijn toch wel als een zeer eigenzinnig volk te bestempelen. Van veel kanten worden ze gediscrimineerd, maar zelf doen ze ook niet echt aan integratie.
Met de Stedenband proberen we via jongste generatie Roma-kinderen te laten zien dat er wel degelijk niet-Roma's bestaan die zich voor hen interesseren en hen een handje willen helpen. Maar uiteindelijk zullen zij het zelf moeten doen. Tot nu toe zijn de contacten met de Roma's in en om Dobruska hartelijk te noemen.
Naast al deze activiteiten betreffende Tsjechie, heb ik natuurlijk ook nog een ander leven.
Zo ben ik in Gouda werkzaam bij 1 van de grootste ICT bedrijven van Nederland en is 1 van mijn hobbies badminton (kijk eens op www.bcn.nl).
De toekomst van de Stedenband ? Ik hoop dat er een vanuit het gemeentebestuur een wat formelere band wordt geformuleerd, zodat we uit de gehele gemeente Nieuwkoop aandacht en steun voor de Stedenband kunnen vragen.

 

Over de secretaris : 

Nel Appeldoorn, wonende te Alphen aan den Rijn.

Sinds 2007 ben ik lid van de werkgroep gemeentenband Ter Aar-Dobruska en sinds 2011 secretaris van het bestuur van de stichting. In 2007 heb ik samen met Gerard Otto tijdens de Langeraarse braderie een muzikaal festijn georganiseerd op het Kerkplein. Hierbij trad ook een band uit Dobruska op. Bij die gelegenheid heeft Gerard mij gevraagd of ik er wat voor voelde om  lid te worden van de werkgroep. Het leek mij een leuk idee om een kijkje te kunnen nemen in een andere cultuur. Zo gezegd, zo gedaan dus. Inmiddels heb ik verschillende reizen naar Dobruska meegemaakt en zodoende al met aardig wat mensen kennis gemaakt. Deze reizen vinden plaats rond 1 mei en rond Wenceslas Dag (eind september). De kennismaking met de mensen uit Dobruska vind ik de leukste kant van deze reizen. Verder is het ook gezellig, omdat we als bezoekende groep samen activiteiten ondernemen.

 

Lid van de werk-groep :

Ineke van Weeren, geboren (in 1953) en getogen in Langeraar. Wonende te Langeraar.

Sinds maart 2001 ben ik lid van de werkgroep van de gemeentenband. Mijn eerste kennismaking met Dobruska was in 1993. Voetbalclub Altior bracht in dat jaar met een bus vol voetballers en supporters (waaronder ik dus) een bezoek aan de voetballers van Dobruska. Tijdens dat bezoek is mijn liefde voor Dobruska en Tsjechië geboren! De hartelijkheid van de mensen, het prachtige land en de levensstijl hebben me niet meer losgelaten. Toen ik dus gevraagd werd om mee te gaan doen in de werkgroep, heb ik gelijk JA gezegd. Mijn interesse gaat vooral uit naar contacten op de volgende gebieden: voetbal, tennis, de Roma (zigeuner) gemeenschap, de school voor speciaal onderwijs in Dobruska, ouderenzorg en de Tsjechische muziek. Ik ben regelmatig in Dobruska te vinden, zo’n 3-4 keer per jaar. Niet alleen voor het bezoeken van vrienden, maar ook om te bespreken wat we voor elkaar kunnen betekenen, ervaringen uit te wisselen, nieuwe projecten op te zetten en eventueel hulp te bieden bij het oplossen van problemen. In het dagelijks leven ben ik sinds enige tijd zonder betaald werk. Die tijd kan ik nu dus naast het werk voor de gemeentenband goed gebruiken voor hobby’s als: zwemmen, nordic walken, de projectgroep Dorpsplan Langeraar/Papenveer waarin ik mij bezig houd met de problemen van senioren en het organiseren van vakantiereizen voor de M.B.V.O. gymgroep in Langeraar. En verder ben ik een echt dorpsmens, dus als er wat te doen is in Langeraar ben ik er bij !

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb